Aluminijumski radijatori

 • Mnogi bi se rado odlučili za kupovinu aluminijumskih radijatora, ali ih nepotrebno brine njihova oksidacija , jer današnja tehnika se efikasno bori i protiv rđe. Kvalitetni aluminijumski radijatori napravljeni su tako da se odmah, čim su napunjeni vodom, prevlače tankim slojem oksida koji je tvrd skoro kao dijamant. Kada je dostignuta određena debljina tog tankog sloja oksida, postupak se sam zaustavlja, a aluminijum je time trajno zaštićen od oksidacije.

 • Vazduh možemo otkloniti iz sistema odnosno, uspešno ga otklanjamo na dva načina. Prvi način je pravilna montaža radijatora na zid. Uzimamo u obzir 1-3º pad radijatora u poređenju sa mestom dovoda tople vode. A drugi način je ručnim ili automatskim odzračnim ventilima.

 • Nameštanje termostatske glave ili termostatskog ventila sa prethodnom montažom treba da obavi montažer ili stručnjak, posle grejne sezone ventil otvorimo do kraja tako da se igla zbog vodenog kamenca ne zabada.
 • A pre svake grejne sezone nužno je potrebno da odzračimo radijatore, odnosno sistem. To uradimo tako da ključem za odzračivanje otvorimo ventil za odzračivanje na radijatoru, prislonimo posudu i sačekamo da poteče voda. Zatim ventil za odzračivanje zatvorimo.

 • Na tržištu ima mnogo tipova radijatora, koji se razlikuju po najrazličitijim merilima. Pošto je radijator grejno telo koje deluje pre svega na konvekcijskom principu, važna je površina radijatora kao i oblik ulaska i izlaska vazduha.
 • Radijatori  su izrađeni od aluminijuma koji svojim specifičnim osobinama, niskom težinom i velikom toplotnom provodljivošću bitno utiču na ponašanje aluminijumskog radijatora. To znači da sa takvim radijatorima postupamo jednostavno (prevoz, podizanje i montaža) i da se brzo zagrevaju i emituju toplotu u prostoriji. Zato su nam za zagrevanje prostorija jednake veličine potrebni mnogo manji radijatori nego li radijatori od drugih materijala.
 • Sa aluminijumskim radijatorima naime postižemo dvostruki toplotni efekat. Isto kao kod drugih radijatora postižemo zagrevanje prostorije zračenjem, a izuzetna osobina aluminijumskih radijatora je zagrevanje konvekcijom. Zamisao i izrada profila aluminijumskih radijatora omogućavaju veći i brži protok vazduha, jer dole u radijator ulazi hladan, a gore izlazi zagrejan vazduh.
 • Druge odlike aluminijumskih radijatora su još visoka antikorozivna stabilnost, što znači da aluminijum ne rđa tako kao čelik, zato je vek trajanja aluminijumskih radijatora mnogo duži. Izuzetnost  aluminijumskih radijatora je i u tome da su lakirani prašno, što u velikoj meri produžava postojanost boja. A njih možemo birati prema celoj RAL-lestvici koja omogućava da se vaši radijatori mogu sasvim stopiti sa ambijentom, a to bitno doprinosi estetskoj uređenosti prostorija. Dimenzije  radijatora možete naručiti po standardnim priključcima ili po narudžbini, a idealni su i za zamenu starih radijatora.

 • Prema našim iskustvima i iskustvima stručnjaka za područja hidraulike vodenih sistema za zagrevanje glavni izazivači raznih šumova u ventilima i radijatorima jesu neodgovarajuća hidraulika vodenih sistema i to:
  • vazduh u sistemu centralnog grejanja,
  • nepravilan izbor pumpi i cevi za protok vode,
  • protočni i uslovi pritiska u sistemu,
  • nepravilan izbor programsko - regulacione automatike.
 1. Vazduh iz sistema možemo otkloniti, odnosno uspešno ga otklanjamo (jer je i inače uvek više ili manje prisutan u sistemu) pravilnom montažom radijatora na zid. Uzimamo u obzir 1-3 % pad radijatora u poređenju sa mestom dovoda tople vode (ventila). A vazduh iz sistema možemo uspešno otkloniti i ručnim ili automatskim odzračnim ventilima.
 2. Možemo se otarasiti šuma već izborom prave pumpe, odnosno izračunom adekvatne veličine cevi s obzirom na količinu vode u radijatorima odnosno u celokupnom sistemu. Bolji protok vode po sistemu za zagrevanje možemo obezbediti i ugradnjom pumpe sa regulisnim brojem obrtaja.
 3. A prilikom projektovanja sistema centralnog grejanja bez pucketanja i šumova potrebno je uzeti u obzir mogućnost ugradnje regulatora diferencijalnog pritiska, jer održava konstantan pritisak koji je potreban za pravilno delovanje toplovodnog sistema.
  Za pravilno delovanje termostatičkih ventila upotrebljavaju se automatski balansirni ventili, čiji je zadatak da:
  • ravnomerno rasporede energiju,
  • otklone šumove u termostatičkim radijatorskim ventilima,
  • obezbede konstantan pritisak na termostatičkim radijatorskim ventilima i da tako poboljšaju regulaciju.

Ponuda meseca

ZAVOLITE ZIMU

hotcold

Vrući popusti za dugu i hladnu zimu
posebne pogodnosti za veće količine

Pozovite nas za više informacija!!!

peletline

peleti

Na prodaju bukov pelet BioEnergy Point - obezbedite ga na vreme

Prodavnica 1

LESKOVAC

Rade Žunića bb
(Bojnički put)

tel: 016-234-360
fax: 016-234-361
mob: 064-642-66-99

Prodavnica 2

PROKUPLjE

9. oktobar br. 33

tel: 027-326-661
mob: 064-642-66-51

Sedište firme

LESKOVAC

Rade Žunića bb
(Bojnički put)

tel: 016-234-360
fax: 016-234-361
mob: 064-642-66-99